دانستنی های مواد شیمیایی

خطرات سیانور

بررسی خطرات سیانور و نحوه مراقبت در برابر آن

ترکیبات سیانور که به راحتی می توانند آنیون سیانید (CN¯) را آزاد کنند یا به راحتی متابولیزه می شوند تا آن را در بدن آزاد کنند، بسیار سمی و به ویژه خطرناک در نظر می گیریم. ترکیبات سیانید که محیط هایی مانند آزمایشگاه ها با آن مواجه می شوند شامل نمکهایی مانند سیانید پتاسیم و سیانید سدیم هستند. این ترکیبات معمولاً به شکل جامدات دانه‌ ای سفید یا کریستالی هستند، اما ممکن است در محلول نیز حل شوند. سایر ترکیبات سیانید مورد استفاده ممکن است مایعات مانند تری متیل سیلیل سیانید باشد.

خطرات سیانور چیست؟

ترکیبات سیانید را که می توان به صورت پودر یا مایع فرار تنفس کرد، از طریق پوست جذب و یا به طور تصادفی تزریق یا بلعیده می شود. ترکیبات سیانید می توانند با آب یا اسیدها واکنش دهند و گاز سیانید هیدروژن بسیار سمی تولید کنند که خطر استنشاق است. سیانور می تواند در عرض چند دقیقه تا چند ساعت فرد را بکشد. این زمان بستگی به شکل، غلظت و مسیر قرارگیری در معرض آن قرار دارد. برخی از ترکیبات سیانید (و گاز سیانید هیدروژن) بوی ضعیف و شبیه بادام تلخ دارند. با این حال، این بو هشدار کافی در مورد غلظتهای خطرناک را ارائه نمی دهد. بنابراین افراد زیادی به دلیل کمبود ویژگی ژنتیکی لازم نمی توانند آن را تشخیص دهند.

قرصهای حاوی سیانور

علائم قرارگیری در معرض سیانور

علائم قرارگیری در معرض سیانوربا توجه به درجه و مسیر قرارگیری در معرض آن متفاوت است. درعلائم اولیه قرارگیری در معرض سیانید ممکن است شامل برخی یا همه موارد زیر باشد: سردرد، سبکی سر، سرگیجه، حالت تهوع، استفراغ، بی قراری، خواب آلودگی و سوزش چشم، بینی، گلو و مجاری تنفسی و همچنین تنفس سریع همراه با احساس خفگی. علائم شدید قرارگیری در معرض سیانور عبارتند از: تشنج، بی حسی، فلج، بیهوشی و کما. مرگ ممکن است در عرض چند دقیقه نیز رخ دهد.

چگونه می توان از خود در برابر سیانور محافظت کرد؟

در ادامه مقاله به بررسی چگونگی حفاظت در برابر سیانور می پردازیم که شامل موارد زیر است:

برنامه ریزی آزمایش

در صورت امکان، استفاده از ترکیب سیانور را حذف کنید یا با یک ماده شیمیایی کمتر سمی جایگزین کنید. قبل از استفاده از سیانیدها با محقق اصلی خود (PI) مشورت کنید. برای خطرات مرتبط با ترکیب سیانید خاصی که استفاده می کنید، به برگه داده های ایمنی (SDS) مراجعه کنید. یک نسخه را همیشه در آزمایشگاه خود نگه دارید. یک روش عملیاتی استاندارد (SOP) برای آزمایش خود ایجاد کنید که به طور کامل نحوه انجام آزمایش را به طور ایمن و موثر توصیف می کند. مقدار ترکیبات سیانوری که استفاده می کنید را در طول آزمایش را به حداقل برسانید.

آلودگی زدایی

برای تمیز کردن سطوح هود و ظروف شیشه ای آلوده به ترکیبات سیانور، ابتدا از محلول بافر pH 10 استفاده کرده و سپس با محلول سفید کننده 10 درصد تازه آماده شده تمیز کنید. فعالیتهای تمیز کردن را فقط در داخل هود بخار انجام دهید.

آلودگی زدایی محیط آزمایشگاهی حاوی سیانور

آموزش

آموزش اختصاصی آزمایشگاهی برای مصرف کنندگان سیانور باید شامل موارد زیر باشد:

  • دستورالعمل استفاده ایمن
  • علائم و نشانه های قرارگیری در معرض سیانید
  • روشهای واکنش اضطراری
  • بررسی SOP خاص آزمایشگاهی

تجهیزات حفاظت شخصی

هنگام کار با ترکیبات سیانید باید از حداقل تجهیزات حفاظت فردی (PPE) استفاده شود و شامل این موارد است: روپوش آزمایشگاه، دستکشهای مقاوم در برابر مواد شیمیایی (توصیه می شود دو دستکش)، عینک ایمنی (از عینک ایمنی و محافظ صورت در جایی که خطر پاشیده شدن یا گرد و غبار وجود دارد استفاده کنید)، لباس مناسب خیابانی: شلوار بلند و کفش

استفاده از تجهیزات مراقبت شخصی در هنگام کار با سیانور در آزمایشگاه ها

حمل و نقل ایمن

یک منطقه مشخص برای کار با ترکیبات سیانور ایجاد کنید. با علائمی که خطر شیمیایی را مشخص می کند، به وضوح علامت گذاری کنید و یک هشدار مناسب را در نظر بگیرید. ترکیبات سیانید (از جمله توزین یا انتقال بین ظروف نگهداری) را در یک هود آزمایشگاهی مورد تایید نگهداری کنید. اسیدها را خارج از هود بخار نگه دارید مگر اینکه برای آزمایش لازم باشد. در صورت نیاز، مقدار را به حداقل برسانید. توجه داشته باشید که بسیاری از ترکیبات سیانید با اسیدها وارد واکنش می شوند و گاز سیانید هیدروژن را تشکیل می دهند. اطمینان حاصل کنید که نزدیکترین دوش/شستشوی ایمنی اضطراری در دسترس است و در ماه گذشته آزمایش کردید. هنگام استفاده از ترکیبات سیانید به تنهایی کار نکنید. کار را به ساعات کاری عادی محدود کنید (8:00 صبح تا 5:00 بعد از ظهر).

سوالات متداول خطرات سیانور

1- سیانور با بدن چه می کند؟

سیانید با اتصال به آنزیمی به نام سیتوکروم اکسیداز، فرایند منبع مطمئن تنفس سلولی را مختل می کند. همچنین سایر آنزیمهای مهم را مهارمی کند و باعث آسیب به سیستم عصبی می شود. با مختل کردن تنفس سلولی، بدن را از استفاده از اکسیژن باز می دارد و سلولها را از یک منبع انرژی حیاتی محروم می کند.

2- سیانید کجا یافت می شود؟

غذاهای مختلف حاوی سیانور هستند، مانند: ریشه کاساوا، سیب، بادامها، لوبیا لیما، با این حال مقادیر سیانید در این غذاها به اندازه کافی کم است که افراد مجبور به اجتناب از مصرف آنها نیستند. علاوه بر این، سیانید در دود ناشی از آتش، سیگار و برخی محیط های صنعتی وجود دارد. برای خرید انواع سیانور از جمله سیانور مس و سیانور پتاسیم می توانید با کارشناسان فروش شرکت بازرگانی کیمیا تجارت تات در تماس باشید.

3- آیا همه بوی سیانور را حس می کنند؟

همه نمی توانند بوی سیانور را حس کنند. تقریبا 60٪ از افراد می توانند بوی تلخ و بادام سیانید را تشخیص دهند.

4- چگونه سیانور را ذخیره کنم؟

ترکیبات سیانور را در مکانی خنک، خشک و دارای تهویه مناسب، دور از نور مستقیم خورشید و گرما نگهداری کنید. آنها همچنین باید مطابق با اصول صحیح نگهداری شوند.

5- چگونه سیانور را دفع کنم؟

اگر آزمایشگاه شما دارای ترکیبات سیانید است که دیگر استفاده نمی شود، آنها را به عنوان مواد شیمیایی اضافی یا زباله های خطرناک دور بیندازید. پسماندهای حاوی سیانید را به عنوان زباله خطرناک مدیریت کنید. ضایعات سیانید را در ظروف اختصاصی زباله که فقط برای نگهداری ضایعات سیانید استفاده می شود، نگهداری کنید. ضایعات جامد (همه دستکشهای آلوده، حصیر، حوله‌ های کاغذی و غیره) و ضایعات سیانور مایع باید جدا قرار بگیرند. برچسب زباله های خطرناک ایجاد کنید و درخواست تحویل دهید. برچسبهای تکمیلی را به کانتینرها وصل کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *