دانستنی های مواد شیمیایی

فرمولاسیون شامپو (مواد اولیه ساخت شامپو )

فرمولاسیون انواع شامپو

شامپوهایی که امروزه برای مو یا بدن مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ شامل مواد تشکیل دهنده خاص و منحصر به فردی می‌باشند. مواد تشکیل دهنده شامپو ها بر اساس نوع نیاز استفاده کنندگان تهیه می‌شود. به طور مثال جنس مو، رایحه مناسب برای خانوم ها یا آقایان، میزان نرم کننده و … مشخصاتی است که کاربران در هنگام خرید محصول به آن دقت می‌کنند. شرکت های تولید کننده تلاش می‌کنند تا محصولاتی تولید کنند تا سلیقه های متفاوت کاربران را براورده سازد. شرکت های تولید کننده در تلاش اند تا در کنار رفع نیاز عموم مردم؛ از فرمولاسیون هایی استفاده کنند تا برای پوست و مو مفید باشند و از آسیب های محتمل جلوگیری کنند. برای مثال امروزه با توجه به صنعت رنگ و کراتین؛ شرکت های سازنده تلاش می‌کنند تا از ترکیبات جدیدی استفاده کنند تا کمترین آسیب را به مو وارد کند.

به طور کلی، فرمولاسیون و ترکیبات مورد استفاده در شامپو ها با توجه به نیاز استفاده کنندگان تهیه می‌شود تا آسیب آن به حداقل برسد و کاربرد و نتیجه دلخواه و مورد نیاز را به استفاده کنندگان ارائه کند.

شامپو چیست؟

شامپو عبارت است از یک نوع ترکیب شیمیایی که قادر به از بین بردن آلودگی ها از پوست و کف سر می‌باشد. شامپو ها ترکیبی از مواد پاک کننده و مواد مغذی مناسب مو ها می‌باشد که با داشتن فرمولاسیون و ترکیب مناسب از آسیب زدن به مو ها جلوگیری می‌کند.

از گذشته تا به امروز؛ مردم از مواد گوناگونی مانند نمک و … برای تمیز کردن کف سر خود استفاده می‌کردند. امروزه به علت اهمیت بهداشت با ایجاد چند نوع ماده شیمیایی؛ شامپو ها به کمک مردم آمده اند تا مو هایی تمیز و براق را به آن ها هدیه دهند. کار اصلی شامپو ها خاصیت چربی زدایی و تمیز کنندگی آن ها می‌باشد که همه شامپوها این خاصیت را دارا می‌باشند. بحث اصلی در مورد این ماده؛ مناسب بودن برای انواع مو و خاصیت های مجزای آن می‌باشد. امروزه در صنعت شامپو سازی رقابت گسترده ای برای تولید شامپو های متنوع تر است؛ به طور مثال شامپو های نرم کننده یا تثبیت کننده.

علاوه بر آن شامپو ها با حذف آلودگی از پوست و کف سر؛ باعث تنظیم مو ها برای جذب بهتر محصولات مراقبتی و مواد مغذی می‌شوند. این ماده با از بین بردن منافذ چربی کف سر از ریزش مو جلوگیری می‌کند و موهایی شاداب و تمیز را برای شما به ارمغان می‌آورند.

به طور کلی اصلی ترین ویژگی شامپو ها خاصیت پاک کنندگی آن ها می‌باشد که شرکت های تولید کننده در حال ساخت فرمول های بهتر و متنوع تر با توجه به نیاز های عموم مردم، می‌باشند.

مواد اولیه ساخت شامپو

فرمولاسیون و ترکیبات پایه مورد استفاده در همه شامپو ها به علت خاصیت تمیزکنندگی، یکسان می‌باشد و در انواع شامپو ها ممکن است مقدار های متفاوتی داشته باشد. این ترکیبات شیمیایی به علت ارتباط مستقیم با پوست و موی انسان مورد آزمایش های متعددی قرار گرفته اند تا آسیب زا نباشند. پوست و موی انسان همواره جزو حساس ترین نقاط می‌باشند و کیفیت محصولاتی که با آن ارتباط مستقیم دارند بسیار مهم می‌باشد. بنابراین ترکیبات مورد استفاده در شامپو ها ترکیبات قابل اطمینان و آزمایشگاهی شده می‌باشد و این مواد شیمیایی نه تنها آسیبی به پوست و مو نمیزنند بلکه برای آن مفید هم هستند.

در ادامه با انواع موادشیمیایی به کار رفته در شامپو ها آشنا خواهیم شد.

سولفات ها

سولفات ها پاک کننده های قوی ‌می‌باشد و خاصیت پاک کنندگی شامپو به طور عمده فقط به علت وجود سولفات ها در آنهاست. سولفات ها چربی هارا در خود حل می‌کنند، با از بین بردن چربی منافذ کف سر را کوچک می‌کنند و هنگام آبکشی تمام چربی وآلودگی های سطح کف سر و مورا از بین خواهند برد. سولفات ها به علت قدرت پاک کنندگی قوی استفاده متداوم و در طولانی مدت باعث خشک شدن و شکننده شدن موها می‌شود. به همین دلیل مقدار آن در شامپوهای مناسب با موهای چرب و موهای خشک متفاوت می‌باشد. موهایی که آسیب زده هستند و یا دارای رنگ یا کراتین می‌باشند؛ معمولا از شامپوهای فری سولفات استفاده می‌شود تا موهارو خشک تر نکنند اما قدرت پاک کنندگی کمتری خواهند داشت. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با سولفات ها در شامپو مقاله مرتبط را از دست ندهید.

یکی از انواع پرکاربرد سولفات ها سدیم لوریل سولفات بوده که باعث ایجاد کف بیشتر در هنگام استفاده از آن می‌شود یا دی سدیم لارت سولفوسوکسینات که باعث افزایش خاصیت تمیزکنندگی در شامپو می‌شود .

سدیم کلرید ها

سدیم کلرید در واقع یک نوع نمک مخصوص محصولات شوینده می‌باشد که تقریبا یک ماده بی ضرر و با آسیب دهی کم شناخته شده است. سدیم کلرید ها در شامپو باعث افزایش غلظت آن می‌شوند. این نمک در واقع به سولفات ها کمک کرده و خاصیت پاک کنندگی و چربی زدایی را چندان برابر می‌کند. بنابراین استفاده از سدیم کلرید به علت پاک کنندگی بیشتر باید در حد مناسب و اندازه گیری شده باشد.

سیلیکون ها

درخشندگی و براقیت مو ها پس از شستشو به علت وجود سیلیکون ها در شامپو ها می‌باشد. سیلیکون ها در واقع مانند یک لایه روی ساقه مو قرار می‌گیرد و باعث درخشندگی، جلوگیری از آلودگی های محیط و براق شدن مو ها می‌شوند. امروزه نتایج اینطور نشان داده است که استفاده مکرر از شامپو هایی که مقدار سیلیکون بالایی دارند؛ به علت جلوگیری از آبرسانی مو ها، در دراز مدت باعث وز شدگی و خشک شدن موها می‌شوند. بنابراین سیلیکون ها آسیب چندانی ندارند مگر آنکه به صورت مداوم از آن ها استفاده شود.

نرم کننده در شامپوها

یکی از موادی که باعث آبرسانی و رطوبت رسانی مو ها می‌شود، وجود نرم کننده ها در شامپو هاست. نرم کننده ها از روغن های مغذی مناسب مو تشکیل شده اند و باعث بازگشت رطوبت به مو ها پس از شستشوی آنها می‌شود. بدیهی است پس از شستشو و وجود سولفات ها در شامپو، مو در حالت شکننده و آسیب پذیر قرار می‌گیرد. وجود نرم کننده ها در شامپو مانند یک لایه ترمیم کننده بر روی ساقه مو قرار می‌گیرد و مو را مجددا بازسازی می‌کند. یکی از پر مصرف ترین نرم کننده ها در شامپو؛ کوکونات دی اتانول آمید می‌باشد.

آب

اصلی ترین ماده مورد استفاده در شامپو ها آب می‌باشد. آب مورد استفاده در شامپو ها توسط متخصصان در آزمایشگاه ها خالص سازی شده و به بهترین شکل ممکن خود می‌باشد. این ماده به شکل عادی و معمولی خود نیست؛ بلکه تفاوت های بسیاری دارد و در حالت آزمایش شده قابل استفاده در شامپو ها می‌باشد.

مواد تشکیل دهنده شامپومواد نگهدارنده شامپو

همه مواد از جمله شامپو ها در معرض حمله باکتری ها و آلودگی های محیطی قرار می‌گیرند. به دلیل ارتباط مستقیم شامپوها با پوست و موی انسان، استریزه بودن آن بسیار با اهمیت است. به همین دلیل وجود نگهدارنده هایی مانند پارابن، ایزوتیازولین ها و فرمالدهید ضروری می‌باشد. که برای خرید فرمالدهید برای ساخت شامپو کیمیا تجارت تات در کنار شماست. این مواد باکتری های مضر را از بین می‌برد و از فاسد شدن و خرابی شامپو جلوگیری می‌کنند. وجود فرمالدهید، پارابن ها و  ایزوتیازولین ها در شامپو ها کاملا بی ضرر بوده و مدت زمان بیشتری برای استفاده به شما ارائه می‌کند.

پروتئین ها و ویتامین ها

با توجه به نیاز های متعدد انسان در صنعت شامپو، از پروتئین ها و ویتامین های متفاوتی در تولید شامپو ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. این پروتئین ها و ویتامین ها با توجه به نوع شامپو با یکدیگر متفاوت است. به طور مثال شامپو هایی که برای مو های نازک و برای افزایش ضخامت  مو تولید می‌شود؛ دارای مقدار بالایی از ویتامین ب۱ می‌باشد یا اگر موهای خشکی دارید و به دنبال آبرسانی آن هستید؛ شامپوهای را انتخاب کنید که دارای پروتئین (حیوانی یا گیاهی) باشند.

اسانس ها

ترکیبات شامپو به تنهایی بوی خوبی ندارند و با توجه به سلایق عموم مردم، اسانس های مختلفی وجود دارد. این اسانس ها یک رایحه دلنشین را در هنگام استفاده به کاربران القا می‌کند. از اسانس ها به مقدار خیلی کم، کمتر از یک درصد در شامپو ها استفاده می‌شود.

تنظیم کننده های ph

تنظیم کننده های پی اچ به طور کلی برای خنثی کردن خاصیت اسیدی هیدروژن موجود در محصولات به وجود آمده اند. این مواد باعث می‌شود که آسیب کمتری به پوست یا مو انسان وارد شود و همچنین غلظت مواد در حداکثری خود قرار بگیرد. یکی از انواع این تنظیم کننده که در صنایع بهداشتی و شامپو بسیار پرکاربرد می‌باشد، سدیم سیترات است. سدیم سیترات ها کاملا بی خطر بوده و برای مراقبت از پوست و مو بهترین نتیجه را ارائه می‌کنند.

به طور کلی سولفات ها، سدیم کلرید ها، سیلیکون ها، نرم کننده ها، آب و نگهدارنده ها به صورت پایه و یک عضو جدانشدنی درهمه شامپوها مورد استفاده قرار می‌گیرد واسانس ها و پروتئین ها و ویتامین ها با توجه به سلایق و نیاز های عموم در شامپو ها متفاوت می‌باشد.

شامپو هایی که امروزه وارد صنعت بهداشتی شده اند با توجه به نیاز مردم و پیشرفت مد و زیبایی به انواع متفاوتی در آمده اند که مواد تشکیل دهنده آن ها کمی متفاوت تر از گذشته است.

مواد تشکیل دهنده انواع مختلف شامپو ها

شامپوهای مناسب پوست های چرب

شامپو هایی که برای مو و پوست های چرب ساخته شده اند؛ دارای مقدار بالایی از انواع سولفات ها مانند دی میریسیل سولفات بوده و در مقایسه با شامپو های دیگر این ماده بیشتر به چشم می‌آید. سولفات ها تمیزکنندگی بیشتری می‌دهند و چربی کف سر را تا حد زیادی کنترل می‌کنند.

شامپو های مناسب پوست های خشک

در فرمولاسیون این شامپو مقدار سولفات کمتر بوده و به علت خشکی و آسیب پذیری تر بودن موها و پوست کف سر؛ مقدار بیشتری از نرم کننده ها از جمله کوکونات دی اتانول آمید مورد استفاده قرار می‌گیرد.

شامپو های مناسب مو های رنگ شده یا کراتین شده

سولفات ها با توجه به خاصیت پاک کنندگی بالایی که دارند؛ مواد شیمیایی که بر روی ساقه موها قرار دارد را طی مدت در خود حل کرده و خاصیت آن را کمتر می‌کنند. شامپو های فری سولفات که در آن ها از سولفات خبری نیست مناسب مو های رنگ و کراتین شده می‌باشد.

شامپو های ضد شوره و ضد ریش مو

این دسته بندی از شامپو ها مانند شامپو های معمولی ترکیبات اصلی را شامل می‌شوند با این تفاوت که شامل روغن ها و موادشیمیایی مغذی می‌باشد تا حد ممکن این مشکلات را به حداقل برسانند.

شامپو های مناسب کودکان

با توجه به حساسیت بیشتر مو و پوست کودکان؛ تلاش میشود تا از مواد شیمیایی ملایم تری در آن ها استفاده شود به طور مثال سدیم لوریل سولفات در شامپو های کودکان به مقدار کمتری استفاده شده است.

 

به طور کلی و با توجه به پیشرفت صنعت زیبایی و بهداشتی؛ انواع متفاوتی از شامپو ها پا به این عرصه گذاشته اند. فرمولاسیون استفاده دز انواع شامپو ها با دیگری متفاوت می‌باشدو باعث می‌شود نیاز های متعدد مردم را پاسخگو باشند. فرمولاسیون اکثر شامپو ها در رابطه با مواد اصلی و پایه آن ها تا حد زیادی شبیه به هم بوده اما در رابطه با رفع سلایق ممکن است از افزودنی های متفاوتی در آن ها استفاده شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *